Pitti Katalin, operanekes


Tanulmányait a Bartók Béla Zenemvészeti Szakközépiskola - Konzervatórium - ének tanszakán kezdte Sík Olga és bán Melitta tanárnnél, majd a Zeneakadémia, ma Zenemvészeti Egyetemre nyert felvételt dr. Sipos Jen professzor növendéke lett, ahol számos kíváló oktatója volt, mint: Lukács Miklós, Mikó András, Egri István, Medveczky Ádám, Forrai Miklós, Pernye András, Patkó József, Varasdy Emmi. Egyetemi évei alatt részt vett a Lipcsei Nemzetközi Bach Versenyen, ahol második helyezést ért el. /1976/

Diploma évében készített a Magyar Televízió Verdi: Otello cím mvébl operafilmet, melynek ni fszerepére választották ki több meghallgatás után. Igy pályakezdként együtt énekelhetett és játszhatott az akkori legnagyobbakkal, Simándy Józseffel és Melis Györggyel. Ferencsik János vezényelte a felvételt, mely a Magyar Rádió 6-os Stúdiójában készült. A film országos ismertséget és szakmai sikert hozott számára.

Az 1978/79-es évadtól a Magyar Állami Operaház magánénekeseként szerzdtették, ahol az operairodalom legcsodálatosabb szerepeit énekelte. Kerekes János-tól Medveczky Ádám-ig, Lukács Ervin-tl Giuseppe Patane-ig, ifj.Palló Imré-tl Lamberto Gardelli-ig, Kórody András-tól Jurij Szimonov-ig és Erdélyi Miklóst-tól Kovács János-ig neves mesterekkel dolgozott együtt, akiktl a mvészn vallomása szerint sokat tanult, ahogyan kíváló rendezktl, mint Mikó András, Békés András,Szinetár Miklós  , akikkel a "munka" során sokat formálódtak szerepei, valamint gazdagodtak szerepformáló teremt energiái.
Minden m, amit megszólaltatott és megszólaltat emlékezetes élményt hagyott és hagy mai napig az emberekben.

A világ számos országában énekelt, a legjelentsebbek: Drezda - Verdi: Lombardok c. operájának ni fszerepével Giselda szerepével- 17-szer hívták függöny elé a mvésznt.
Verdi: La Traviata címszerepét tán a legtöbb rendezésben énekelte, játszotta, élte itthon és külföldön Szófiában, Kassán, Kolozsvárott, Tokyóban, Nagoyában, Osakában és a Magyar Televízió opera-keresztmetszetében is a énekelt és alakította Violetta figuráját.
Puccini: Madama Butterfly címszerepét 16 éven át alakította, mellyel vendégszerepelt Prágában többször, mint a Puccini: Bohémélet Mimi-jével és Csajkovszkij: Anyegin Tatjána szerepével Prágában, Moszkvában Hamburgban, Rio de Janeiro-ban...

Operaszerepein kívl mindig szívesen énekel Bach, Mozart, Verdi, Liszt, Kodály oratórikus mveket illetve dal és ária esteke a Magyar Rádióban, mint a Zeneakadémián. Itthon és külföldön rendszeresen koncertezik.

Sok felkérést kapott az operett világába is. A legtöbbet énekelt, játszott operettszerepe Lehár: Víg özvegy - Glawary Hanna szerepe, melyet a Margitszigeti Szabadtéri Színpatól a Staatsoperig énekelt, és ezzel a szereppel jutott el elször vendégjátékkal Tokyo-ba is. Hasonlóan sokat énekelt operettszerepe a Saffi  - J.Strauss: A cigánybáró- , mint a Lisa - Lehár: A mosoly országa- és a Marica grófn - Kálmán Imre operetjábl. Jacoby: Sybill-je fszerepét pedig szintén a Magyar Televízió filmre vette a mvészn fszereplésével.

Számos jótékonysági munka résztvevje. Vannak szervezetek, melyeket több mint tiz éve patronál jótékonysági koncertjeivel, illetve annak bevételével.

Tíz éve rendszeresen tanít. Jelenleg a Nyugat-magyarországi Egyetem SEK -Savaria Egyetemi Központ - Mvészeti, Sport és Neveléstudományi Szakán kinevezett docens, a Budai Mvészház alapítványi iskolájába oktat, és a Tata város Zeneiskolájában hangképz tanár.

Minden elénekelt m az élet megnyilvánulásának lehetségeit és annak erejét sugározza.
A megszólaltatás hat a mvészre , mint a hallgatóra és végtelen folyamatban egymásra hatásban  a Mindenséget szólítja meg, oda ad hírt az élet minségérl. A tanítás pedig szent kötelesség, mert "...amit szerzel, amit elérsz, amit tudsz, amit átélsz, osszad meg! Szabad vagy a kövektl az étherig, de jajj neked, ha magadnak tartod meg!" -Hamvas Béla szavaival vallja a mvészn ars poétikáját.

Megjelent könyvek a mvészn pályafutásáról: Ézsiás Erzsébet: Az érzelmek papnje; Fazekas Valéria: Égi mezkön - a magyarnak lenni sorozatban. Fbb díjai: Érdemes Mvész, Liszt Ferenc-díj, Oláh Gusztáv emlékplakett, Déryné-Díj, Bartók Béla - Pásztory Ditta-díj, Artisjus-díj,
MSzOSz-díj.